Dwangreductie: de best practices
achtergrond De afgelopen jaren zijn ggz-instellingen in Nederland gestart met projecten om dwang te reduceren. Er is ingezet op een verandering in cultuur, werkwijzen en structuur. De cultuur is aanzienlijk veranderd. Veel zorgverleners problematiseren dwangtoepassingen en separatie in het bijzonder. Ook in de organisatie(structuur) zijn veranderingen zichtbaar. Als het gaat om de werkwijzen zijn er vele initiatieven ontwikkeld. Maar wat is er nu daadwerkelijk allemaal ontwikkeld en welke initiatieven dragen succesvol bij aan dwangreductie? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen worden in opdracht van ggz Nederland de best practices geïnventariseerd.
doel Het volgen van de projecten en het in kaart brengen van de best practices ten aanzien van dwangreductie.
methoden Om de best practices in kaart te brengen, worden audits gedaan binnen alle instellingen die langer dan een jaar bezig zijn met dwangreductie. Tijdens de audit wordt gesproken met de projectleider om de stand van zaken in kaart te brengen in de gehele instelling. Bovendien worden twee afdelingen bezocht en gesproken met verpleegkundigen, behandelaars en ervaringsdeskundigen.
resultaten De audits zijn gestart in november 2010. Tijdens deze presentatie worden de eerste bevindingen gepresenteerd.
conclusie Er zijn de afgelopen jaren veel initiatieven ontwikkeld. Onduidelijk is welke initiatieven het beste bijdragen aan dwangreductie. Door middel van het in kaart brengen van de best practices kan er de aankomende jaren succesvoller gewerkt worden aan dwangreductie en de borging hiervan.