Samenhang tussen cognitieve klachten en objectief
cognitief functioneren bij patiënten met een bipolaire
stoornis
achtergrond Het gebrek aan samenhang tussen cognitieve klachten en daadwerkelijk objectiveerbare cognitieve stoornissen is in een beperkt aantal studies bij patiënten met een bipolaire stoornis aangetoond. Dit kan mogelijk verklaard worden door de aanwezigheid van depressieve klachten binnen de bipolaire onderzoeksgroep. Het is van belang om deze gedachtegang na te gaan, aangezien bekend is dat bij patiënten met een bipolaire stoornis depressieve symptomen kunnen samenhangen met objectieve cognitieve stoornissen.
doel Onderzoeken van de samenhang tussen cognitieve klachten en objectief cognitief functioneren bij patiënten met een bipolaire stoornis, met specifieke aandacht voor de mogelijk beïnvloedende rol van depressieve symptomen.
methoden De samenhang tussen cognitieve klachten (gemeten met behulp van de totale score en vier subschalen van de Cognitive Failure Questionnaire; cfq) en objectief cognitief functioneren (domeinen van psychomotore snelheid, snelheid van informatieverwerking, switchen van aandacht, verbaal geheugen, visueel geheugen, executief functioneren/werkgeheugen en totaalscore) werd beoordeeld bij 108 euthyme (n = 45) en mild tot matig depressieve bipolaire patiënten (n = 63). De mogelijk beïnvloedende rol van depressieve symptomen (totaalscore van de Inventory of Depressive Symptomatology-self rating) werd nagegaan. Er werd gebruik gemaakt van Pearson correlaties en multiple lineaire regressieanalyses.
resultaten Cognitieve klachten hingen niet samen met objectief cognitief functioneren, behalve de cfq-subschaal ‘geheugen voor namen’, welke positief gecorreleerd was met snelheid van informatieverwerking (r = 0,257, p = 0,007). Hoewel depressieve symptomen positief samenhingen met cognitieve klachten (totaalscore en drie subschalen; p < 0,01), werd de samenhang tussen cognitieve klachten en objectief cognitief functioneren niet beïnvloed door depressieve symptomen (p-interactie in range van 0,054 tot 0,988).
conclusie Cognitieve klachten hangen niet samen met objectief cognitief functioneren, onafhankelijk van depressieve symptomen. Cognitieve klachten zijn indicatief voor depressieve symptomen. Behandelaren zouden bij patiënten die cognitieve klachten uiten, alert moeten zijn op depressieve klachten, in plaats van op objectieve cognitieve problemen.