Een biopsychosociale visie op gedragsstoornissen: van wetenschappelijke ontwikkelingen naar de praktijk
achtergrond De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar zowel de achterliggende verklarende factoren als de behandeling van gedragsstoornissen bij kinderen en jeugdigen. Verklarende factoren variëren van verstoringen in specifieke hersenfuncties tot gezinsfactoren. Ook evidentie voor effectieve behandelingen varieert van farmacologische tot systeeminterventies. Ondertussen lijken de nieuwste wetenschappelijke inzichten ook de nodige veranderingen op te leveren voor de dsm-5.
doel Het geven van een update rond de diagnostiek en behandeling van gedragsstoornissen. Ook wordt besproken hoe de laatste wetenschappelijke inzichten kunnen helpen bij het optimaliseren en specificeren van diagnostiek en andere facetten van de klinische praktijk (behandeling, risicotaxatie en behandelevaluatie).
methoden Onderzoek van recente literatuur en eigen studies. Bestudering van de ontwikkeling van dsm-5. Reflectie op consequenties voor de klinische praktijk.
resultaten Resultaten van recente studies zullen worden besproken. Hierbij komen zowel studies aangaande biologische factoren van gedragsstoornissen, nadere subtypering van gedragsstoornissen, comorbiditeit en nieuwe inzichten in effectieve behandelstrategieën aan bod.
conclusie De recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van gedragsstoornissen hebben consequenties voor de psychiatrische diagnostiek en voor de dagelijkse behandelpraktijk. De implementatie van deze kennis in de klinische praktijk wordt een grote uitdaging de komende jaren.