Psychotraumagerelateerde stoornissen binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie: stand van zaken en implementatieperikelen
achtergrond Meer dan 50% van de kinderen maakt een of meerdere ingrijpende gebeurtenissen mee voor het 18e jaar, ongeveer 20% ontwikkelt traumagerelateerde psychopathologie en in 45% van de gevallen is er een verband tussen het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis en de start van een kinder- en jeugdpsychiatrische diagnose. Kennis over traumadiagnostiek en behandeling is dan ook niet alleen voorbehouden aan gespecialiseerde centra. Implementatie van deze kennis is belangrijk en gaat zeker niet zonder slag of stoot.
doel Het geven van een update rond traumadiagnostiek en behandeling. Tevens het bespreken van implementatieperikelen binnen de eigen instelling en hoe hiermee om te gaan.
methoden Onderzoek van wetenschappelijke literatuur en raadpleging van verschillende richtlijnen, en casuïstiek betreffende implementatie.
resultaten De laatste jaren is er toenemend onderzoek gedaan naar diagnostiek en behandeling van psychotrauma bij kinderen en adolescenten. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van screenings- en diagnostische instrumenten en onderzoek naar effecten van behandeling. Traumagericht cognitieve gedragtherapie en eye movement desensitisation and reprocessing ( emdr) zijn effectieve behandelvormen. Implementatie van deze kennis in de klinische praktijk verloopt moeizaam en vraagt naast een andere manier van werken van de behandelaren ook een organisatiestructuur die hierin faciliterend werkt.
conclusie Evidence-based traumadiagnostiek en behandeling is voorhanden. Implementatie van deze kennis in de klinische praktijk is belangrijk en vraagt een andere expertise. Weten is nog niet kunnen toepassen.