Diepe hersenstimulatie: pacemaker voor de hersenen?
toelichting Op het moment dat je deze zin leest, produceren je hersenen voldoende elektriciteit om een zaklamp te laten branden. Elektriciteit is niet alleen in de natuur aanwezig maar speelt ook in ons lichaam een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij het overdragen van prikkels vanuit je hersenen om je spieren te laten samentrekken of om je zintuigen met je hersenen in verbinding te stellen. Het doorgeven van prikkels in de hersenen is een elektrisch proces. Het is langer bekend dat de elektrische ontladingen in de hersenen gemeten kunnen worden met gevoelige medische apparatuur zoals met een elektro-encefalogram (eeg). Het is sinds kort dat de hersenactiviteit van buitenaf niet alleen kan worden gemeten maar ook beïnvloed.
Diepe hersenstimulatie of ook wel dbs geheten naar het Engelse deep brain stimulation is een behandeling waarbij diep in de hersenen elektroden worden geplaatst die specifieke hersenkernen stimuleren met een elektrisch stroompje. De elektroden worden via de schedel en de nek door middel van onderhuids liggende draden verbonden met twee stimulators, vergelijkbaar met pacemakers, die onderhuids onder het sleutelbeen worden geïmplanteerd. De stimulators laten door een hersenkern continu een klein elektrisch stroompje lopen, waardoor op effectieve wijze de abnormale hersenactiviteit kan worden gecorrigeerd. Het woord ‘stimulatie’ is enigszins verwarrend omdat het eerder gaat om afremmen dan om stimuleren van hersenactiviteit.
De behandeling met dhs wordt in het Academisch Medisch Centrum (amc) te Amsterdam momenteel gebruikt bij ernstige dwangstoornissen en depressie. Het is te verwachten dat in de toekomst ook andere psychiatrische ziekten met dhs zullen worden behandeld.
leerdoel In de presentatie zal de ervaring met deze behandeling worden toegelicht. Met dhs staat de psychiatrie aan het begin van een lange ontdekkingstocht die ons uiteindelijk moet leiden naar een beter begrip van ernstige hersenaandoeningen en de behandeling ervan met elektrische stimulatie.