Asymmetrische hersenactiviteit gerelateerd waarnemen van emoties in spraak: causale relaties onderzocht met transcraniële magnetische stimulatie
achtergrond Sociale cognitie is veelal verstoord bij schizofreniepatiënten. Een belangrijke factor hierin is een probleem in waarneming van emotionele prosodie (ep). Studies hebben verminderde verwerking van ep aangetoond bij schizofreniepatiënten. Daarnaast lijkt ep verminderd gelateraliseerd, hetgeen wordt gerelateerd aan verminderde taakprestatie, maar ook aan compensatiemechanismen.
doel Met fmri-gestuurde transcraniële magnetische stimulatie (tms) werd onderzocht of schizofreniepatiënten andere taakprestaties vertoonden op een ep-taak dan controles.
methoden Negen schizofreniepatiënten en 10 controles deden een ep-taak tijdens fmri. Onderzoeksdeelnemers luisterden naar de emotionele intonatie van gesproken zinnen. Gedurende 20 minuten werd 1 Herz tms met Brainvoyager Neuronavigatie toegepast om de activiteit te verminderen van gebieden die actief bleken tijdens verwerking van ep in fmri (linker en rechter superieure temporale gyrus). Na tms deden de deelnemers de ep-taak nogmaals. Daarnaast werd de taak gedaan zonder tms (basismeting). De resultaten (reactietijd (rt) en accuraatheid) werden geanalyseerd met variantieanalyse met herhaalde metingen (anova).
resultaten Voor de emotie ‘droevig’ was er een trend voor plaats van stimulatie (links, rechts of basismeting). Posthoc-analyse liet een hogere rt voor patiënten zien tijdens de basismeting. Na tms (links en rechts), was de rt gelijk voor patiënten en controles, terwijl accuraatheid alleen verbeterde bij patiënten na linker tms (p =.09). Controles waren accurater na tms rechts.
De accuraatheid van de emotie ‘blij’ vertoonde een trend voor plaats van stimulatie (p =.09), veroorzaakt door verminderde accuraatheid tijdens de basismeting, vergeleken met een verbetering na linker stimulatie (p = ,01), zowel in patiënten als controles.
conclusie Voor de emotie ‘blij’ was tms gerelateerd aan verbeterde taakprestatie in patiënten. Dit zou veroorzaakt kunnen zijn door callosale disinhibitie van de rechter hemisfeer door de linker hemisfeer, aangezien ep hoofdzakelijk rechts verwerkt wordt.
Voor de emotie ‘droevig’ veroorzaakte tms tegengestelde effecten in patiënten en controles, afhankelijk van de plaats van stimulatie. Deze preliminaire bevindingen ondersteunen de theorie dat een verschillend lateralisatiepatroon kan bijdragen aan symptomatologie in schizofrenie.