De effecten van motivational interviewing op de therapietrouw aan antipsychotica bij patiënten met schizofrenie
achtergrond Therapieontrouw leidt bij patiënten met schizofrenie tot een sterke verslechtering van het beloop, door onder meer de verhoogde kans op een psychotische decompensatie en heropname. Motivational interviewing (mi) is een interventie die oorspronkelijk ontwikkeld is voor de verslavingszorg. mi is in eerdere onderzoeken toegepast om de therapietrouw bij patiënten met schizofrenie te verbeteren, met wisselende resultaten.
doel Het vaststellen van het effect van een geadapteerde vorm van motivational interviewing op de mate van therapietrouw en het klinisch beloop bij patiënten met schizofrenie of een schizoaffectieve stoornis, die recent een terugval hebben doorgemaakt door het staken van de medicatie.
methoden rct (n = 116), waarin motivational interviewing werd vergeleken met een controle-interventie (gezondheidseducatie). Patiënten kregen vijf tot acht sessies van getrainde therapeuten, naast de normale behandeling. Patiënten zijn onderzocht bij baseline en na 6 en 12 maanden, waarbij gekeken is naar adherence ( mars, dai), mate van psychopathologie (panss, madrs, cgi) en ziektebeloop (lcs).
resultaten De analyses vinden op dit moment plaats. Voorlopige resultaten laten geen verschil zien tussen de groepen op adherence en attitudes ten opzichte van medicatie. Wel wordt een verschil gevonden in het aantal (her)opnamen. Na zes maanden is het percentage opgenomen patiënten in de interventiegroep 40%, versus 46% in de controlegroep, na 12 maanden is dit verschil opgelopen naar 27% versus 40%.
conclusie De voorlopige conclusie is dat motivational interviewing geen direct effect laat zien op adherence-maten, maar mogelijk wel een gunstige invloed heeft op het aantal (her)opnamen. De nadere analyses zullen tijdens het congres besproken worden.