Selectief mutisme: praktijkonderzoek en behandeling
toelichting Selectief mutisme is een bijzondere en vrij zeldzame angststoornis, waarschijnlijk onderdeel van de sociale fobieën. Kinderen met deze angststoornis praten voluit in de kleine kring van het gezin, maar buiten de deur houden ze hun mond dicht. Juist door de relatief geringe incidentie bestaat er in hun omgeving inclusief school en hulpverlening weinig bekendheid met het klinisch beeld en de behandelmogelijkheden. Niet zelden denkt men aan verzet, taalproblemen, een vorm van autisme, trauma of ernstige depressie.
Doel van het symposium is bevorderen van vroege onderkenning van selectief mutisme en meer kennis over de specifieke behandeling. De op de Bascule (academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) ontwikkelde behandelprotocollen voor psychotherapeutische hulp, vooral uitgevoerd op school, en medicamenteuze behandeling worden gepresenteerd en met casus geïllustreerd. De resultaten uit onze pilot follow-upbehandelevaluatiestudie worden toegelicht.
Met discussie gericht op uitwisseling van ervaring wordt afgesloten. Alleen door krachten te bundelen, zijn grotere behandelstudies mogelijk.
leerdoel Aan het einde van de sessie moet de deelnemer in staat zijn om selectief mutisme van andere klinische beelden te onderscheiden en een afgewogen keuze te maken welke behandeling effectief is. De deelnemer wordt geacht te weten wanneer medicatie zinvol is en welke praktijkervaringen daarmee zijn opgedaan.