ROM – de implementatie voorbij. Van de eerste stappen tot structurele integratie binnen een provinciaal psychosen programma
achtergrond Wij weten uit onderzoek dat de somatische toestand, bijwerkingen van antipsychotica en de levenskwaliteit van patiënten met een psychotische stoornis vaak niet goed worden ingeschat als er geen expliciete aandacht voor is. De implementatie van een jaarlijkse routine outcome monitoring (rom) is een goede eerste stap om probleemgebieden in kaart te brengen. De noodzakelijke vervolgstappen zijn net zo belangrijk om er voor te zorgen dat rom leidt tot een daadwerkelijke verbetering van de zorg. Onderzoeksgegevens kunnen ingezet worden om op afdelingsniveau en op ggz-niveau de zorg te evalueren en te verbeteren.
doel Minimaal een jaarlijkse rom van patiënten met een psychotische stoornis en het opzetten van een patiëntvolgsysteem door de hele provincie. Plus inbedding van de metingen in de behandelprocessen ter verbetering van de kwaliteit van het individuele en collectieve zorgaanbod.
methoden Creëren van een breed gedragen en instellingsoverstijgende doelstelling. Trainen van rom-verpleegkundigen in de hele provincie, gekoppeld aan functie-assertive community treatment (fact)-teams en klinieken. Opzetten van een scholingscircuit. Integratie in bestaande behandelprocessen en ontwikkeling van hulpmiddelen hiervoor, zoals automatisch gegenereerde brieven.
resultaten In de provincie Groningen is inmiddels meer dan 50% van de populatie met een psychotische stoornis die tweedelijnszorg ontvangt geïncludeerd en worden er jaarlijks vervolgmetingen gedaan. De integratie in de primaire behandelprocessen is op de meeste plekken vergaand gevorderd en de rom wordt gebruikt als instrument om continu de kwaliteit van het individuele zorgaanbod te verbeteren, waarbij dit nog sterk afhankelijk is van de individuele behandelaar. Gegevens uit rom worden echter nog nauwelijks gebruikt om het collectieve zorgaanbod te verbeteren.
conclusie Het is mogelijk gebleken onderzoeksinstrumenten binnen enkele jaren onderdeel te laten worden van het reguliere provinciebrede zorgaanbod en hiermee toegankelijk te maken voor de hele populatie patiënten met een psychotische stoornis.
Het gebruiken van rom-gegevens om continu de kwaliteit van zorg te verbeteren, vraagt verdere aandacht.