DSM-5 en de diagnose genderidentiteitsstoornis: voortgang en controverses
achtergrond In 2013 wordt de dsm-5 gepubliceerd, de afronding van een proces van researchplanning, dataverzameling, analyse en becommentariëring van relevante professionals en andere betrokkenen, dat dan 14 jaar heeft geduurd.
doel Deze presentatie heeft een overzicht van de activiteiten van de subwerkgroep Gender Identity Disorder tot dusver en geplande activiteiten in de komende periode.
methoden Naast de stand van zaken op het gebied van onze kennis over genderidentiteitsstoornis wordt ook de discussie over een aantal controversiële onderwerpen samengevat. De voornaamste controverse heeft betrekking op de vraag of het bij genderidentiteitsstoornissen gaat om een psychiatrische diagnose of om een conditie die, vergelijkbaar met homoseksualiteit, ten onrechte in de dsm is opgenomen.
resultaten Wat betreft de metastructuur bestaat kritiek op de huidige positionering (tezamen met de parafilieën en seksuele disfuncties). Verder zijn sommigen van mening dat het feit dat de criteria voor kinderen te ‘licht’ zijn ertoe leiden dat kinderen die slechts atypisch genderrolgedrag vertonen onnodig worden onderworpen aan behandelingen die erop gericht zijn hun gedrag te ‘normaliseren’.
In nieuw voorgestelde criteria is gepoogd, zoveel mogelijk gebaseerd op onderzoeksgegevens, een oplossing voor deze en andere knelpunten te vinden.
conclusie Overwegingen die tot deze nieuwe criteria hebben geleid en mogelijk nieuwe knelpunten komen in deze presentatie aan de orde.