Agressie en niet-aangeboren hersenletsel
achtergrond Agressie is een veel voorkomend probleem bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel en komt zowel in de acute, subacute en chronische fase van het hersenletsel voor. Binnen klinische settings spelen uiteenlopende factoren een rol bij het ontstaan van agressie.
doel Het beschrijven van de aard en frequentie van agressie-incidenten bij klinisch opgenomen patiënten, evenals de patiëntgebonden determinanten die een rol spelen bij deze agressie. Inzicht in deze factoren is van belang voor het opzetten van effectieve behandeling van agressie.
methoden Gedurende vijf jaar zijn prospectief gegevens verzameld met de Staff Observation Aggression Scale-Revised (soas-r) betreffende de aard en prevalentie van agressie-incidenten op een klinische behandelafdeling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Dit is aangevuld met dossieronderzoek naar patiëntenkenmerken.
resultaten In vijf jaar zijn bijna 2800 agressie-incidenten geregistreerd. 42% van de patiënten was betrokken bij een of meer incidenten. Acht patiënten waren betrokken bij meer dan 100 incidenten gedurende hun opname. Gezamenlijk waren deze patiënten betrokken bij 50% van de incidenten.
conclusie Agressie bij klinisch opgenomen patiënten met niet-aangeboren hersenletsel is een veel voorkomend probleem. Een kleine groep van acht patiënten was betrokken bij de meerderheid van de agressie-incidenten. Onderzoek naar de ontwikkeling van individuele interventiestrategieën gericht op het voorkomen en beperken van agressie-incidenten voor deze hoogfrequentie agressiegroep wordt aanbevolen.