Kunnen ICT en domotica een alternatief bieden in het kader van het gebruik van dwang- en drangmiddelen en maatregelen?
achtergrond In de Haagse regio en het Klinisch Centrum Acute Psychiatrie (KCAP) is gekozen te werken met het succesvolle project Gastvrije zorg. Ondanks de behaalde winst van dit project wordt er nog steeds geregeld gebruik gemaakt van dwang- en drangmaatregelen. Binnen het KCAP wordt in het kader van een promotieonderzoek, samen met de Technische Universiteit Delft, wetenschappelijk onderzoek verricht naar de implementatie van een slim zelflerend detectiesysteem (domotica) dat moet leiden tot terugdringen van dwang- en drangmaatregelen.
doel Inventarisatie van methoden die dwang en drang kunnen reduceren. Introductie van de ontwikkeling van een detectiesysteem dat in een vroeg stadium gedragsontregeling, leidend tot dwang- en drangmaatregelen, kan signaleren.
methoden Onderzoek wordt verricht naar het draagvlak van dit detectiesysteem bij patiënten en medewerkers. Hiervoor worden onder meer interviews bij patiënten en medewerkers van het KCAP verricht omtrent verschillende aspecten van dwang en drang en het toekomstig gebruik van technologie bij het terugdringen van dwang en drang. Daarbij wordt het samenwerkingsproject met de TU Delft in kaart gebracht.
resultaten De interviews zijn nog niet afgerond; de resultaten zullen worden gepresenteerd op het symposium. Er zal een stapsgewijze presentatie worden gegeven over slimme detectiesystemen en de methodologie om gedragsverandering te herkennen waarop dwang- en drangmaatregelen kunnen worden verminderd.
conclusie De ontwikkeling van slimme detectiesystemen voor het herkennen van gedragsverandering is een interessante stap voor de toekomst bij het terugdringen van dwang- en drangtoepassingen en zal tot een aanpassing van de logistiek en professionaliteit leiden op een gesloten acuteopnameafdeling. Een goed draagvlak bij patiënten en medewerkers is essentieel voor het slagen van het project.