Neurofeedback bij volwassenen met adhd: wonderlijk
middel of wondermiddel?
achtergrond Neurofeedback is een behandeling die bij verschillende aandoeningen wordt toegepast, waaronder adhd. De behandeling met neurofeedback wordt gebaseerd op het elektro-encefalogram (eeg) van de patiënt. Dit wordt vergeleken met de eeg’s van een normgroep, waardoor een kwantitatief eeg (q-eeg) gemaakt kan worden. Tijdens neurofeedback wordt de patiënt geleerd zijn eeg op bepaalde gebieden te veranderen, zodat de klachten van adhd verminderen. Ook het eeg zal dan minder van de normgroep (moeten) afwijken dan voor de behandeling.
doel Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar het effect van neurofeedback op adhd bij kinderen en adolescenten, is er relatief weinig bekend over de effecten van neurofeedback op volwassenen met adhd: in hoeverre is er een verandering zichtbaar op het eeg en correleert dit met klinische verbetering?
methoden In dit onderzoek ondergaan 10 volwassenen met adhd een behandeling met neurofeedback. Voor en na de behandeling wordt een eeg gemaakt en een scl-90 afgenomen. Het gaat in dit onderzoek om een pilot op een klein aantal mensen. Omdat het gaat om een biologische waarneming, is de waarneming van verandering ten aanzien van de normgroep al een bevinding op zichzelf, welke wetenschappelijk gezien relevant is. Om deze reden is bij het q-eeg gekozen voor het vergelijken van de uitkomsten met normgroepen.
resultaten Tijdens de presentatie wordt ingegaan op de bevindingen van het onderzoek.
conclusie Tijdens de presentatie wordt ingegaan op de conclusies uit het onderzoek.