Collaborative stepped care voor angststoornissen in de eerste lijn: resultaten van een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek
achtergrond Slechts 30-50% van de angstklachten wordt adequaat behandeld in de eerste lijn. De organisatie van zorg lijkt hierin een grote rol te spelen. Collaborative stepped care is een behandelmodel dat samenwerking tussen professionals stimuleert, waardoor evidence-based behandeling in de eerste lijn mogelijk is.
doel Het onderzoeken van de effectiviteit van collaborative stepped care voor de behandeling van paniekstoornis en gegeneraliseerde angststoornis in de eerste lijn.
methoden In dit cluster gerandomiseerde onderzoek werkte de helft van de huisartspraktijken en caremanagers volgens het collaborative caremodel, de andere helft leverde hun gebruikelijke zorg.
In de collaborative caregroep werkten caremanager (sociaalpsychiatrisch verpleegkundige of psycholoog), huisarts en psychiater samen, waarbij de caremanager en huisarts verantwoordelijk waren voor de behandeling en de psychiater beschikbaar was voor advies. De behandeling bestond uit drie stappen: 1. begeleide zelfhulp, 2. cognitieve gedragstherapie, 3. medicatie. Andere elementen uit de interventie waren monitoring van klachten en terugvalpreventie. Primaire uitkomstmaat was de afname van angstklachten, gemeten met de Beck Anxiety Inventory. Klachten werden gemeten bij 180 patiënten (114 collaborative care, 66 gebruikelijke zorg) op baseline en na drie, zes, negen en twaalf maanden.
resultaten De resultaten (afname van angstklachten) na drie en zes maanden worden gepresenteerd op het congres.
conclusie De resultaten van dit onderzoek zullen inzicht geven in de effectiviteit van collaborative stepped care voor patiënten met een angststoornis in de eerste lijn. Implicaties voor onderzoek en praktijk zullen in het symposium worden besproken.