De effectiviteit van collaborative care voor depressie in de eerste lijn in Nederland; resultaten en praktische implicaties van onderzoek
achtergrond De ziektelast van depressie is hoog, zowel vanuit het perspectief van patiënten als uit dat van de maatschappij als geheel. Voor huisartsen is de behandeling van depressie problematisch omdat zij weinig tijd beschikbaar hebben per consult en omdat meerdere klachten (bijvoorbeeld lichamelijke klachten die naast de depressie voorkomen) ook aandacht opeisen. Goede samenwerking met de tweede lijn, maar bijvoorbeeld ook met een casemanager in de huisartsenpraktijk, kan deze problemen mogelijk ondervangen. Het in de VS ontwikkelde collaborative caremodel optimaliseert systematische samenwerking tussen deze partijen. Doel van de kosteneffectiviteitstrial aanpak collaborative care in de eerste lijn
(CC:DIP) was het onderzoeken van de effectiviteit van het collaborative caremodel in Nederland.
doel Het presenteren van de resultaten van het onderzoek en de praktische implicaties daarvan voor behandelaren in de eerste en tweede lijn.
methoden 18 gezondheidscentra werden willekeurig ingedeeld in een collaborative caregroep en een gebruikelijke zorggroep. Collaborative care bestond uit een zelfhulpmodule, Problem Solving Treatment (PST, een kortdurende gespreksbehandeling), zo nodig antidepressiva volgens een evidence-based protocol, monitoring van de behandeling met behulp van een korte vragenlijst (de PHQ9), bewaking van het stepped careprincipe door een caremanager (deze gaf ook PST) en supervisie en consultatie door een psychiater. Dit werd ondersteund door een online patiëntvolgsysteem waar de huisarts, de caremanager en de psychiater toegang toe hadden. De uitkomst maten van de studie waren ‘behandelresponse’, een daling van 50% of meer op de PHQ9 na drie maanden, de PHQ9-totaalscore en kwaliteit van leven gemeten met Short Form-36 (SF36).
resultaten In totaal warden 150 patiënten geïncludeerd in de studie. Collaborative care bleek effectiever dan gebruikelijke zorg. In de collaborative caregroep knapten drie keer zoveel patiënten op (een daling van 50% of meer op de PHQ9) na drie maanden behandeling.
conclusie Tijdens het congres worden de langetermijnresultaten gepresenteerd. Daarnaast zal worden ingegaan op de praktische implicaties van de bevindingen.