De behandeling van bipolaire stoornissen in Nederland
achtergrond In de afgelopen jaren zijn er diverse nationale en internationale behandelrichtlijnen gepubliceerd om de kwaliteit van zorg voor patiënten met een bipolaire stoornis te verbeteren. Onderzoek naar implementatie van deze richtlijnen in de dagelijkse praktijk heeft echter nog nauwelijks plaatsgevonden. Internationaal en in Nederland is er weinig bekend over de behandeling van patiënten met een bipolaire stoornis in de dagelijkse praktijk.
doel Inzicht verkrijgen in de behandeling van patiënten met een bipolaire stoornis in de dagelijkse praktijk in Nederland en onderzoeken in welke mate de Nederlandse behandelpraktijk correspondeert met de NVvP-richtlijn Bipolaire stoornissen (2008), welke factoren van invloed zijn op implementatie van deze richtlijn, of behandeling volgens de richtlijn geassocieerd is met betere uitkomsten en welke aspecten van de zorg verder verbeterd kunnen worden.
methoden Een observationeel onderzoek naar de behandeling van bipolaire stoornissen in Nederland. In drie opeenvolgende jaren wordt middels vragenlijsten onder psychiaters onderzocht hoe de behandeling van patiënten met een bipolaire stoornis is georganiseerd. Bij patiënten wordt middels vragenlijsten onderzocht welke behandeling zij in het voorafgaande jaar hebben ontvangen. Het onderzoek vindt plaats in een samenwerkingsverband van Altrecht GGZ, UMC Groningen, GGZ inGeest/VUMC, de Hogeschool Inholland en het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBis).
resultaten Alle leden van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) ontvingen eind 2009 en begin 2010 een eerste korte vragenlijst over de behandelsetting waarin zij werken, of zij patiënten met een bipolaire stoornis behandelen en of deze behandeling multidisciplinair plaatsvindt. Van de 2525 psychiaters hebben 1521 gerespondeerd. De uitkomsten van deze vragenlijst zullen tijdens het congres worden gepresenteerd.
conclusie Deze volgt tijdens het congres.