Behandeling van mensen met autismespectrumstoornissen in de forensische psychiatrie
achtergrond Autismespectrumstoornissen (ASS) komen in de forensische psychiatrie veel voor. Het is daarom belangrijk dat hiervoor specifieke behandelprogramma’s worden ontwikkeld die in deze context uitvoerbaar zijn.
doel Het doel van deze presentatie is te beschrijven op welke wijze ass in een forensische setting behandeld kan worden.
methoden Op basis van een zorgprogramma zoals dat voor ass is ontwikkeld, wordt beschreven wat de kernbestanddelen zijn en hoe het kan worden geïmplementeerd.
resultaten Gezien de manifestatie van de verschijnselen van autisme op relationeel niveau vergt het opbouwen van een werkrelatie specifieke vaardigheden van de behandelaren. In de fase van risicotaxatie komt de vraag aan de orde in hoeverre het type delict en de uitvoering gerelateerd zijn aan de symptomen van autisme.
Een wezenlijk onderdeel is psycho-educatie. Dit blijft het hele programma doorlopen en draagt er toe bij dat de patiënt zijn omstandigheden en levensgeschiedenis beter leert begrijpen.
Trainen van vaardigheden is nodig op het gebied van communicatie, intimiteit en seksualiteit, impuls- en emotieregulatie. Bij voorkeur wordt het netwerk van de patiënt hierbij betrokken. Op indicatie maken aangepaste vormen van cognitieve gedragstherapie, psychomotore therapie en creatieve therapie deel uit van het programma. Tot slot is van belang dat comorbiditeit behandeld wordt. Met name geldt dit voor verslaving, die anders het risico op terugval en recidief vergroot.
conclusie Gezien het voorkomen en de relevantie van ass voorziet de ontwikkeling van een specifiek zorgprogramma in de context van de forensische psychiatrie in een duidelijke behoefte. De eerste indruk is dat daarmee de prognose ten aanzien van recidivekansen en beloop wordt verbeterd.