Verantwoord voorschrijven van psychofarmaca bij kinderen en jeugdigen (2011)
inhoud van de workshop Psychofarmaca voorschrijven bij kinderen en jeugdigen is nog steeds omstreden, maar speelt een grote rol in de behandeling van psychiatrische stoornissen. Ouders en patiënten worden mondiger, eisen vaker een snelle oplossing van de problemen en hebben minder tijd om te investeren in een intensieve behandeling.
In deze workshop wordt de werkwijze van het medicatiespreekuur van de polikliniek kinderen jeugdpsychiatrie van het Erasmus medisch centrum Sophia in samenwerking met de afdeling Jeugd van de Riagg Rijnmond besproken. De behandeling vindt plaats in een academische setting met nauwe samenwerking tussen de verschillende disciplines zoals aios, verpleegkundigen, diëtisten en met als spil de kinder- en jeugdpsychiater. Er wordt zoveel mogelijk evidence-based en op gestandaardiseerde wijze gewerkt.
Aan de hand van recente literatuur wordt de veiligheid van psychofarmaca besproken en welke lichamelijke controles volgens de laatste inzichten moeten plaatsvinden. Ook komen onder meer aan bod: de rol van de farmaceutische industrie, het off label voorschrijven van psychofarmaca en de consequenties van bloedonderzoek bij gebruik van antipsychotica.
vorm
- Aan de hand van presentaties bespreken van recente literatuur en klinische ervaring op gebied van veiligheid van voorschrijven van psychofarmaca bij kinderen en jeugdigen.
- Uitwisselen van ervaring en kennis, inbrengen van casuïstiek en discussie.
leerdoel De deelnemer verwerft kennis over het verantwoord voorschrijven van psychofarmaca bij kinderen en jeugdigen, waarbij hij op de hoogte is van de meest recente informatie op het gebied van veiligheidsaspecten en monitoring van lichamelijke functies.