Ethische dilemma’s in de forensische psychiatrie
inhoud van de workshop De ethische commissie forensische psychiatrie beoogt reflectie op ethische dilemma’s in de forensische psychiatrie te bevorderen. Een van de manieren die daarbij worden gebruikt, is moreel beraad. In een moreel beraad bespreken professionals een casus die door een van hen wordt ingebracht, onder begeleiding van een gespreksleider en volgens een gestructureerde gespreksmethode. Onderzocht wordt welke waarden van belang zijn voor de in de casus betrokken partijen (de artsen, de verpleegkundigen, de paramedici, de patiënt, de familie, de zorgorganisatie, de maatschappij, enzovoort). De deelnemers aan het gesprek onderzoeken tevens welke waarden voor hen in de casus voorop zouden staan en vergelijken de bevindingen. Daarbij komen onderlinge overeenkomsten en verschillen in beeld. De een zal geneigd zijn meer waarde te hechten aan bijvoorbeeld vertrouwen, terwijl de ander veiligheid voorop stelt. Het gesprek leidt tot meer inzicht in datgene wat het eigen handelen motiveert en meer begrip voor elkaars positie.
vorm Tijdens de sessie wordt uit het publiek een groep gevormd die het moreel beraad over de casus doet (als inner circle). De rest van het publiek volgt en doet mee in de stap van het formuleren van een eigen keuze. Zo maken deelnemers van nabij mee wat het betekent om een moreel beraad te houden over een dilemma in de forensische psychiatrie.
leerdoel Aan het einde van de sessie is de deelnemer in staat dilemma’s in de forensische psychiatrie te onderkennen en te ervaren hoe daar op gestructureerde wijze op gereflecteerd kan worden via moreel beraad.