Eetstoornissen: protocol voor jeugdpsychiatrische diagnostiek en opbouwbehandeling
inhoud van de workshop Uit onderzoek is gebleken dat een eetstoornis op steeds jongere leeftijd ontstaat (Favaro e.a. 2009). Ondanks deze verschuiving is er in de bestaande Multidisciplinaire richtlijn Eetstoornissen (2006) geen nadrukkelijke aandacht voor jongeren. Op verzoek van de Nederlandse Academie Eetstoornissen en ter aanvulling op de bestaande multidisciplinaire richtlijn heeft het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie de wetenschappelijke kennis verzameld en gebundeld die er is over eetstoornissen bij jeugdigen. In de periode januari tot en met juni 2010 is het protocol eetstoornissen ontwikkeld. Hieraan hebben diverse experts bijgedragen door middel van interviews, het leveren van relevante literatuur/artikelen en een commentaarronde in de vorm van een expertmeeting. Het resultaat is het evidence-based protocol eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia nervosa en niet anderszins omschreven) dat specifiek is gericht op de kinder- en jeugdpsychiatrie. Nu het project is voltooid, leggen het kenniscentrum en de groep experts het protocol ter informatie en ter commentaar voor, zodat dit geoptimaliseerd kan worden. Tijdens de workshop is er aandacht voor het klinisch beeld, diagnostiek, somatiek, diëtetiek, medicatie en behandeling. Daarnaast komen enkele specifiek klinisch ambachtelijke aspecten van diagnostiek, interventie en behandeling aan de orde.
vorm De leden van de expertgroep geven elk een interactieve presentatie over gemaakte keuzen en knelpunten in de samenstelling van de protocollen voor diagnostiek, somatiek, diëtetiek, behandeling met psychofarmaca en protocollaire behandeling, waaronder terugvalpreventie.
leerdoel Aan het eind van de sessie heeft de deelnemer inhoudelijke kennis van de protocollen voor diagnostiek en behandeling van eetstoornissen bij jeugdigen en kent hij de kernpunten en de knelpunten in deze protocollen.