De ontwikkeling van behandelprogramma’s voor de forensische psychiatrie: deel I
inhoud van de workshop Tijdens twee workshops presenteren we de ontwikkeling en evaluatie van enkele forensisch psychiatrische behandelprogramma’s volgens het model van Grol & Wensing (2010) voor een effectieve verbetering van patiëntenzorg. Dit model omvat een viertal aspecten, te weten determinanten, ontwikkeling, implementatie en evaluatie. In deze workshop gaat het over de eerste twee aspecten.
Daartoe worden de deelnemers geïnformeerd over de determinanten van (seksueel) gewelddadig gedrag, waarbij een vergelijking wordt gemaakt tussen klinische patiënten, poliklinische patiënten en normalen. Vervolgens komt onderzoek naar de betrouwbaarheid en validiteit van bestaande meetinstrumenten aan de orde en presenteren we de ontwikkeling van enkele nieuwe meetinstrumenten. Ten slotte is er discussie over de bereikte resultaten aan de hand van casuïstiek.
vorm Inleiding over:
1. Determinanten van gewelddadig gedrag bij algemeen gewelddadige en seksueel gewelddadigeforensisch psychiatrische patiënten.
2. Determinanten van gewelddadig gedrag bij verwante populaties zoals huiselijk gewelddadige forensisch psychiatrische patiënten en langgestraften.
3. Onderzoek naar de betrouwbaarheid en validiteit van bestaande meetinstrumenten en de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten.
Casuïstiek:
4. Presentatie van enkele patiënten: diagnostiek, assessment, holistische theorie en indicatiestelling. 5. Discussie over de gepresenteerde patiënten door klinisch psycholoog en supervisor..
leerdoel De deelnemer krijgt inzicht in de determinanten van gewelddadig gedrag bij verschillende populaties forensisch psychiatrische patiënten. Daarnaast wordt hij geïnformeerd over de specifieke problemen rond instrumentontwikkeling. Ten slotte kan de uitkomst van diagnostiek en assessment bij enkele patiënten worden bediscussieerd.