Alcoholproblemen bij ouderen: signalering, diagnostiek en geïntegreerde behandeling
inhoud van de workshop De laatste decennia stijgt het alcoholgebruik onder ouderen. Er is een toename van het aantal ouderen dat een beroep doet op de verslavingszorg. Maar ook binnen de ouderenpsychiatrie is er steeds vaker sprake van comorbiditeit met verslaving. Een aparte groep wordt gevormd door ouderen met cognitieve stoornissen en alcoholverslaving. Onderzoek laat zien dat geïntegreerde en leeftijdsspecifieke behandeling betere behandelresultaten geeft. In deze workshop worden de dilemma’s van diagnostiek en behandeling van alcoholproblemen bij ouderen besproken. Er wordt stilgestaan bij de rol van de ouderenpsychiater en de verslavingsarts. Hoe herken je problematisch alcoholgebruik? Hoe behandel je ouderen met een (comorbide) verslaving. Wanneer kies je voor geïntegreerde behandeling en wat zijn de behandelopties bij ouderen met cognitieve stoornissen? Wat zeggen de richtlijnen hierover?
vorm Na een korte inleiding volgen drie voordrachten waarbij aan de hand van een gevalsbeschrijving de volgende onderwerpen worden besproken:
- Diagnostiek en behandeling van alcoholverslaving in de ouderenpsychiatrie.
- Diagnostiek en behandeling van alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen (in de klinische en ambulante setting).
- Alcoholdetoxificatie bij ouderen.
leerdoel
- Aan het eind van de workshop heeft de deelnemer kennis opgedaan over de herkenning van alcoholproblemen en het afnemen van een verslavingsanamnese.
- De deelnemer heeft een overzicht gekregen van de behandelmogelijkheden van alcoholgerelateerde problemen bij ouderen en wat het belang is van een geïntegreerde behandeling, juist bij ouderen.