Werken met gezinnen bij patiënten met psychoses: autonomie in verbondenheid
inhoud van de cursus Uit de literatuur blijkt dat gezinsinterventies bij gezinnen met een psychotisch familielid een gunstig effect hebben op het beloop. Toch is betrokkenheid van het systeem bij de behandeling niet overal vanzelfsprekend.
In deze cursus worden de basale uitgangspunten bij het werken met deze gezinnen besproken. Waarom is gezinsbegeleiding belangrijk? Wat zijn de theoretische en wetenschappelijke achtergronden? Aan de hand van literatuur wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van autonomie, die bij psychotische patiënten vaak niet goed tot stand is gekomen.
Hoe doe je dit soort gezinsbegeleiding in de praktijk? Besproken wordt welke thema’s aan de orde komen, welke attitude en randvoorwaarden nodig zijn en hoe je de begeleiding praktisch vormgeeft met variaties afhankelijk van culturele achtergrond, levensfase en setting waarin gewerkt wordt. Een van de cursusleiders heeft een zoon met psychoses en is behalve ervaren in het doen van deze gezinsgesprekken een ervaringsdeskundig familielid.
Aan de hand van rollenspelen zullen de deelnemers oefenen en ervaren hoe het werken met gezinnen in de praktijk gaat, hoe autonomie in verbondenheid wordt vormgegeven en welke invloed dat heeft op de behandeling en het welzijn van patiënten en hun families.
vorm Inleidingen over deze thema’s door de auteurs met gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie. Daarna een of meer rollenspelen om werkwijzen praktisch te oefenen en effect te ervaren.
leerdoel Aan het einde van deze cursus is de deelnemer bekend met de ontwikkeling van autonomie en verstoring daarvan bij veel patiënten met psychoses. Verder is hij op de hoogte van de algemene uitgangspunten bij het werken met families met psychotische patiënten en hoe de thema’s autonomie, begrenzing, bescherming en verbondenheid daarin toegepast worden. Tevens heeft hij door een rollenspel kunnen oefenen met het werken met gezinnen en kunnen ervaren hoe gezinsinterventies invloed hebben op de behandeling en samenwerking tussen patiënt, families en behandelaren.