Het ambacht bemoeizorg: tips en valkuilen
inhoud van de cursus In de langdurige psychiatrie is een grote groep patiënten die tijdelijk of langdurig geen behoefte heeft aan zorg, terwijl wij vinden dat deze zorg dringend nodig is. U kunt hier met name denken aan mensen met een psychose. Hiervoor is de laatste 20 jaar een vorm van zorg ontwikkeld die men ‘bemoeizorg’ noemt. Er is inmiddels veel geschreven over adequate organisatievormen waaraan deze zorg moet voldoen, zoals assertive community treatment (act) en functie-assertive community treatment (fact). Maar er is weinig geschreven over hoe men die uitvoert.Hoe maakt men contact met iemand die dit niet wil, hoe komt men binnen en welke attitudes dient men in de verschillende fasen van de behandeling te beheersen? Welke gesprekstechnieken zijn er, welke onderwerpen lenen zich voor gesprek en welke juist niet? Welke wettelijke kaders zijn er in de bemoeizorg?
In deze cursus wordt uitgegaan vanuit praktijkervaring bij het Rehabteam waar de spreker 12 jaar heeft gewerkt. Na een uiteenzetting over genoemde onderwerpen zal de spreker, samen met de cursisten, gaan oefenen met een patiënt opdat de kennis niet theoretisch blijft, maar morgen reeds toegepast kan worden.
Let wel: bemoeizorg vind niet alleen plaats in specialistische teams: het vindt plaats in alle geledingenvan langdurige zorg, ambulant maar zelfs ook ten dele in de kliniek.
vorm Eerste deel: interactief hoorcollege. Tweede deel: oefenen van enkele typische situatiesuit de praktijk met een patiënt
.leerdoel De deelnemer:
- kent de uitgangspunten van bemoeizorg;
- kent de in- en exclusiecriteria van bemoeizorg;
- kent de diverse attitudes en bijpassende gespreksvaardigheden;
- kent de klassieke valkuilen in de behandeling bij bemoeizorg;
- kent diverse wettelijke kaders welke relevant zijn in bemoeizorg;
- heeft kunnen oefenen in het aangaan van een gesprek met mensen die geen zorg willen.