Health 2.0 voor psychiaters
achtergrond Aanvankelijk bestond het world wide web vooral uit eenrichtingsverkeer. De beheerder van een website bepaalde welke informatie met de internetgebruiker werd gecommuniceerd. In toenemende mate heeft het internet een interactief karakter gekregen. Het beheer over de inhoud is veel meer bij het collectief komen te liggen. Deze ontwikkeling wordt wel ‘Web 2.0’ genoemd.
Dit heeft er niet alleen toe geleid dat kennis en ervaringen over bijvoorbeeld symptomen en behandelingen, maar ook persoonlijke ervaringen met ziekenhuizen en individuele artsen openlijk worden gedeeld met andere internetgebruikers. Kennis over de gezondheidszorg verspreidt zich als een razende en door het massale internetgebruik wordt snel nieuwe kennis gegenereerd. Deze ontwikkeling - Health 2.0 of Gezondheid 2.0 - biedt tal van nieuwe mogelijkheden maar brengt ook risico’s met zich mee. Wat is ons antwoord op deze onvermijdelijke ontwikkeling?
Welke rol speelt de psychiater van de toekomst nog? Houdt hij nog wel de regie over de behandeling of is hij slechts passagier naast de sturende patiënt die over een onuitputtelijke bron van kennis beschikt? Moeten wij lijdzaam toezien wat er over de psychiatrie op internet rondgaat of is er ook een meer actieve rol voor de inhoudelijk deskundige weggelegd? En wat als de patiënt openlijk op internet zijn slechte ervaring met uw behandeling plaatst? Kunnen wij de technologische mogelijkheden ook gebruiken om de zorg op een hoger plan te krijgen?
Voorlopers op dit gebied zullen een overzicht geven van de huidige stand van zaken en een toekomstperspectief schetsen. Daarna zullen de vragen in een - natuurlijk - interactieve bijeenkomst aan de orde komen.
stellingen
1. Met toepassing van nieuwe media is ‘de patiënt centraal’ niet langer een holle frase.
2. Nieuwe media bieden vooral nieuwe kansen.
leerdoel Aan het einde van de sessie ziet de deelnemer nieuwe technologische ontwikkelingen vooral als uitdaging en veel minder als bedreiging.