Veerkrachtgericht werken in de praktijk van een transculturele
dagbehandeling
achtergrond Asielzoekers en vluchtelingen zijn vaak getraumatiseerd in het land van herkomst. Deze trauma’s raken aan de zekerheden van het bestaan: veiligheid, voorspelbaarheid, vertrouwen in de medemens en enige mate van controle over het dagelijks leven. Psychiatrische problematiek kan zich uiten in de vorm van een posttraumatische stressstoornis (ptss), andere angststoornissen, depressies en somatoforme beelden. Naast het omgaan met deze trauma’s worden vluchtelingen geconfronteerd met allerlei andere stressoren (acculturatie, het leren van een taal, sociale marginalisatie) en speelt bij asielzoekers ook nog de asielprocedure. Door dit alles heeft deze groep grote moeite zich staande te houden.
doel Presentatie over de praktijk van een veerkrachtgerichte behandeling.
methoden In de voordracht wordt een beeld geschetst van de praktijk van een dagbehandeling voor getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers, waarin wordt gewerkt met een veerkrachtgerichte benadering. Er wordt ingegaan op de toepassing van sskk-model dat zowel voor de hulpverleners als voor de patiënten richtinggevend is voor het hulpverleningstraject. Een aantal praktijkvoorbeelden wordt gegeven.
resultaten Duidelijk wordt gemaakt hoe het sskk-model kan worden gebruikt in de setting van een dagbehandeling en hoe het patiënten kan helpen weer grip te krijgen op hun leven. In een zowel door ondergane trauma’s als door andere stressoren ervaren context van machteloosheid, kan de patiënt hiermee zelf zijn kracht hervinden en op zoek gaan naar bronnen van steun. Hierdoor wordt het natuurlijk herstelproces ondersteund, kunnen de klachten verminderen en zal het functioneren verbeteren.
conclusie Een veerkrachtgerichte benadering biedt een praktische leidraad om getraumatiseerde asielzoekers en vluchtelingen te helpen de vaak ernstige psychiatrische klachten te doen verminderen en/of hun functioneren te verbeteren. Deze aanpak benadrukt niet het slachtofferschap maar geeft expliciet aandacht aan alle, ook de gezonde, aspecten van de persoon en werkt alleen daardoor al helend. Maar bovenal mobiliseert het eigen krachten en maakt het de patiënt daarmee de regisseur van zijn eigen herstel.