ROM als middel om de behandeling vorm te geven:
implicaties voor de behandelpraktijk
achtergrond Iedere cliënt binnen het dr. Leo Kannerhuis neemt deel aan effectmetingen in het kader van de rom-ggz. Hiermee wordt enerzijds de individuele behandeling gemonitord, anderzijds kunnen effecten op groepsniveau worden geanalyseerd. Bij de nieuw opgezette lla was de eerste vraag op welke manier deze doelgroep zich onderscheidt van de populatie in de andere, bestaande, behandelgroepen. Daarnaast was de vraag wat de implicaties zijn van dit onderscheid voor het behandelbeleid voor deze nieuwe behandelvorm. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is gebruik gemaakt van interne rom-gegevens.
doel Het in kaart brengen van het specifieke profiel van een nieuwe behandelgroep om aan de hand daarvan de behandeling voor deze doelgroep te kunnen optimaliseren.
methoden De profielen van de jongeren van de lla bij aanvang van de behandeling zijn vergeleken met de profielen van de jongeren van een bestaande klinische behandelgroep voor jongeren bij aanvang van de behandeling. Door middel van t-toetsen zijn de twee genoemde groepen op de volgende domeinen met elkaar vergeleken: ernst problematiek, praktisch functioneren, gezinsfunctioneren, executief functioneren en persoonlijkheid.
resultaten Uit de analyses komen meerdere interessante significante verschillen naar voren die implicaties hebben voor de behandelpraktijk.
conclusie (Wetenschappelijk gegenereerde) rom-gegevens kunnen worden gebruikt om differentiatie binnen het behandelaanbod aan te brengen.