De Multidisciplinaire richtlijn Schizofrenie van kennis
naar praktijk
achtergrond Multidisciplinaire richtlijnen behoeven regelmatig herziening om gelijke tred te houden met de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek, dagelijkse praktijk en maatschappelijke ontwikkelingen.
doel Het geven van een overzicht van de herziene Multidisciplinaire richtlijn Schizofrenie.
methoden Voor de update van de Multidisciplinaire richtlijn Schizofrenie (2005) zijn de uitgangsvragen opnieuw geformuleerd met betrekking tot diagnostiek; farmacotherapie (plus ect en tms); psychosociale interventies; zorg, begeleiding en ervaringsdeskundigheid; maatschappelijke participatie en rehabilitatie en zorgorganisatie. Een apart hoofdstuk is gewijd aan implementatie.
Leden van de kerngroep geven een overzicht van de conclusies en aanbevelingen, die zijn geformuleerd op basis van de uitgangsvragen. De juiste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar de dagelijkse praktijk staat hierbij centraal. Ook de communicatie over de richtlijn naar de overige gebruikersgroepen komt aan bod.
Daarnaast wordt stilgestaan bij het implementatietraject van de verschillende richtlijnenonderdelen.
resultaten Het afgelopen jaar is door de kerngroep en de werkgroep een concepttekst opgesteld die door de leden van commentaar is voorzien, waarna het autorisatietraject is ingezet.
conclusie De herziening van de Multidisciplinaire richtlijn Schizofrenie biedt handvaten voor patiënt en behandelaar om de kwaliteit van de zorg te optimaliseren. Een goed implementatieproces is daarbij van groot belang.