De effecten van vrouwelijke geslachtshormonen bij gegeneraliseerde sociale angststoornis
achtergrond Gegeneraliseerde sociale angststoornis (gsad) komt meer voor bij vrouwen, verloopt vaak ernstiger bij vrouwen, en de ontstaansleeftijd is vaak in de puberteit (Fehm e.a. 2005; Keller 2003; Wittchen & Fehm 2003).
doel De rol van vrouwelijke geslachtshormonen bij gsad is desondanks nog nooit onderzocht. Vandaar dat ons doel was om een eerste inventarisatie te maken van de invloed van vrouwelijke geslachtshormonen op gsad-symptomen.
methoden Vrouwelijke patiënten die eerder hadden geparticipeerd in onze onderzoeksprojecten in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum, werden gerekruteerd. Een schriftelijke enquête met vragen over de invloed van de menarche, de fasen van de menstruele cyclus, het gebruik van orale anticonceptiva, zwangerschap, borstvoeding, postpartumperiode en menopauze op gsad-symptomen, werd geretourneerd door 46 van de 140 vrouwen met gsad. De data werden geanalyseerd door middel van non-parametrische statistische testen.
resultaten Een subgroep van patiënten rapporteerde een invloed van de vrouwelijke geslachtshormonen op gsad-symptomen. In deze subgroep werden statistisch significante verschillen gevonden voor de menstruele cyclus en zwangerschap. In de premenstruele periode rapporteerden patiënten ernstiger gsad-symptomen. Tijdens de zwangerschap werden de symptomen minder ernstig, maar post partum werden ze weer even ernstig als voor de zwangerschap.
conclusie Een subgroep van vrouwelijke gsad-patiënten lijkt kwetsbaar te zijn voor de invloed van vrouwelijke geslachtshormonen. Prospectief onderzoek hiernaar bij vrouwen met gsad bij wie ook de geslachtshormoonspiegels worden bepaald, is noodzakelijk.