Drie casus bij het thema levensloopbegeleiding voor mensen met ASS
achtergrond Levensloopbegeleiding van mensen met ass komt onder andere tot stand door langdurig en in samenwerking met de patiënt, maar ook met andere instanties, patiënten te volgen en te ondersteunen in hun dagelijks leven, en trainingen 'op maat' en behandelingen te geven op momenten die dat vereisen.
doel De casuïstiek belicht elementen van levensloopbegeleiding in de langdurige begeleiding van mensen met ass en met ass in combinatie met soms ernstige bijkomende problematiek.
methoden In de voordracht worden drie casus besproken. Casus 1 beschrijft de praktijk van een begeleiding van een patiënt die inmiddels 20 jaar beslaat. Casus 2 beschrijft de begeleiding van een patiënt met spina bifida naast ass, en zal onder andere ingaan op de behandeling van complexe, samengestelde problematiek. Casus 3 beschrijft de begeleiding van een blinde patiënt met ass, en zal onder meer ingaan op het element van samenwerking met andere gespecialiseerde instellingen.
resultaten Vanuit de bespreking van de casuïstiek wordt een beeld geschetst van hoe levensloopbegeleiding van mensen met ass en eventuele bijkomende problematiek eruit kan zien en wat de problemen zijn die bij een langdurige behandeling kunnen ontstaan.
conclusie Levensloopbegeleiding biedt een ideaalbeeld van begeleiding en behandeling van patiënten met ass en kan ook een blauwdruk zijn voor levensloopbegeleiding bij patiënten met andere chronische psychiatrische aandoeningen.