Psychiatrische en psychische problematiek bij Antilliaanse jongeren in Rotterdam
achtergrond In verscheidene studies is onderzocht waarom Antillianen zo'n groot aandeel leveren aan de criminaliteit binnen Nederland (Van San 2007). Deze studies laten zien dat de belangrijkste redenen voor delinquentie zijn: schooluitval, eenoudergezinnen, armoede en huisvestingproblematiek. Alhoewel deze redenen de achterliggende oorzaken van delinquentie aangeven, geeft het geen verklaring voor het ontstaan van delinquent gedrag en daaraan gekoppelde preventieve maatregelen. Belangrijke aspecten bij het ontstaan van delinquent gedrag zijn de psychische problemen die zich bij jonge kinderen ontwikkelen en die kunnen leiden tot zeer ernstige gedragsproblemen en delinquent gedrag op latere leeftijd.
doel In deze presentatie worden de resultaten besproken van een onderzoek onder Antilliaanse jongeren in Rotterdam. Doel van dit onderzoek is duidelijkheid te verschaffen ten aanzien van (1) de prevalentie van psychische en psychiatrische problemen van Antilliaanse jongeren die ernstige gedragsproblemen veroorzaken en (2) psychosociale factoren in relatie met de ontwikkeling van delinquent gedrag.
methoden Antilliaanse risicojongeren in de leeftijd van 17 tot en met 26 jaar, aangemeld bij het Rotterdamse project 'Maljuna Frato' (n = 50), zijn benaderd om deel te nemen aan dit onderzoek. Deze jongeren hebben naast psychische problemen veelal geen inkomen, schulden, geen opleiding of werk. Vaak zijn ze in contact geweest met justitie. Afgenomen instrumenten zijn: het mini Internationaal Neuropsychiatrisch Interview (miniplus; Sheehan e.a. 1998), Adult Self Report (Achenbach 2003), Hechtingstijllijst (hsl) (hechting; Van Oudenhoven 2003), Eysenck Personality Questionnaire Revised Short Scale (epq-rss) (persoonlijkheid; Sanderman e.a. 1995), Persoonlijke Acculturatie Scan (pas) (acculturatie; Stevens e.a. 2004), Egna Minnen Beträffande Uppfostran (embu; herinneringen aan opvoeding; Arrindell e.a. 1983).
resultaten De eerste resultaten van de studie worden besproken aan de hand van de ontwikkelingsprofielen (Loeber e.a. 1993). In algemene zin blijkt dat de jongeren psychologische en psychiatrische problemen rapporteren en dat zij op groepsniveau significant hoger scoren in vergelijking met normscores. Bovendien blijken psychosociale factoren een relatie te hebben met de ernst van delinquent gedrag.
conclusie De psychische en psychiatrische problematiek van Antilliaanse jongeren dient niet onderschat te worden.