Groepsconsult adhd-medicatie
achtergrond Binnen de 'somatische' specialismen en in de huisartsgeneeskunde worden in rap tempo diverse vormen van groepsconsulten of 'gezamenlijke medische consulten' ontwikkeld en met succes toegepast. Over toepassing binnen de psychiatrie is vrijwel geen literatuur beschikbaar.
doel Onderzoek naar de toepasbaarheid van groepsconsulten bij de medicamenteuze behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (adhd) bij kinderen en jeugdigen.
methoden Op een kinderpsychiatrische polikliniek is een groepsconsult voor adhdmedicatie ontwikkeld waarbij in anderhalf uur maximaal zeven kinderen met hun ouder(s)gezien worden. Door middel van een vragenlijst wordt de tevredenheid hierover in kaart gebracht en vergeleken met gegevens over de individuele medicatiecontacten.
resultaten Het onderzoek is nog niet afgerond, maar uit de eerste gegevens komt een zeer hoge patiënttevredenheid naar voren, vergelijkbaar met de eerder gepubliceerde cijfers vanuit de somatiek. Er blijken zowel voor kinderen, ouders, behandelaars als de instelling voordelen aan verbonden. Voordelen voor de kinderen zijn: herkenning bij andere kinderen, psycho-educatie, op hen toegespitste oefeningen en dat zij niet horen dat er over hen gepraat wordt. Voordelen voor de ouders zijn: leren van elkaars vragen (en antwoorden), herkenbaarheid ('ik ben niet de enige'), vrijuit kunnen spreken zonder dat het kind erbij is. Voordelen voor de behandelaars zijn: 'leuk' om te doen, extra dynamiek, minder eentonigheid, niet steeds hetzelfde vertellen. Voordelen voor de instelling zijn: tactisch inzetten van schaarse kinder- en jeugdpsychiaters en iets extra's bieden.
conclusie Op basis van onze eerste ervaringen en de positieve resultaten is het aan te bevelen de ervaring met groepsconsulten uit te breiden binnen het (kinder- en jeugd)psychiatrisch vakgebied.