Werken aan samenwerking door methodisch spreken over concrete morele vraagstukken
achtergrond Psychiatrische zorg en behandeling zijn per definitie moreel geladen: alle betrokkenen in de psychiatrie zijn impliciet of expliciet bezig vorm te geven aan wat zij onder goede (organisatie van) zorg of behandeling verstaan. Die bepaling van wat goede zorg is, wordt niet louter bepaald door professionele kennis en protocollen en richtlijnen. De bepaling van goede zorg is een continu dialogisch en contextueel leer- en reflectieproces. Ethiek, opgevat als reflectie op de concrete actuele moraal, speelt daarbij een belangrijke rol. Helaas wordt ethiek vaak geassocieerd met abstracte theorieën of formele commissies die protocollen voorschrijven.
vorm Tegenover deze opvatting van ethiek staat 'moreel beraad': het methodisch spreken over goede zorg aan de hand van concrete casus uit de praktijk. Moreel beraad is een dialogische praktijkethiek gebaseerd op de pragmatische hermeneutiek waarin de direct betrokkenen zélf de morele experts zijn.
leerdoel Aan het einde van de sessie wordt de deelnemer geacht kennis te hebben van moreel beraad en moreelberaadprojecten als praktische ethiek. Daarnaast wordt de deelnemer geacht inzicht te hebben in de manier van toepassing van moreel beraad in de psychiatrische context en heeft hij ervaring opgedaan met moreel beraad (methodische reflectie) aan de hand van eigen casus.