Diversiteit in het werken met gezinnen bij patiënten met een psychotische stoornis
inhoud van de cursus In deze cursus worden allereerst de basale uitgangspunten besproken bij het werken met gezinnen die een psychotisch familielid hebben. Waarom is gezinsbegeleiding belangrijk; wat zijn de theoretische en wetenschappelijke achtergronden? Welke thema's komen in de gezinsgesprekken ter sprake? Welke attitude en welke randvoorwaarden zijn nodig? Vervolgens wordt besproken hoe variaties en accentverschillen in werkwijze aan de orde zijn bij verschillende levensfasen, culturele achtergronden en de setting waarin gewerkt wordt. Zo wordt stilgestaan bij de aandachtspunten bij eerste psychoses waarbij adolescentiethema's spelen en bij de ouder wordende patiënt, van wie de ouders de zorg niet meer kunnen opbrengen. Ook de culturele achtergrond van de patiënt en diens familie speelt een rol in de werkwijze. Wij hebben veel te maken met Marokkaanse gezinnen, hoe gaat dat? Daarnaast maakt het verschil in welke setting de patiënt verblijft. Is hij opgenomen op een afdeling of in een beschermende woonvorm? Woont hij bij zijn familie of zelfstandig? Welke andere zorgverleners zijn betrokken? Aan de hand van een of meer rollenspelen zullen de deelnemers ervaren hoe het werken met gezinnen in de praktijk gaat en invloed heeft op de behandeling en het welzijn van patiënt en familieleden.
vorm Inleidingen over bovenstaande thema's door de auteurs met gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie. Daarna een of meer rollenspelen om werkwijzen praktisch te oefenen en effect te ervaren.
leerdoel Aan het einde van de sessie wordt de deelnemer geacht de algemene uitgangspunten bij het werken met families met patiënten met een psychotische stoornis te kennen. Daarnaast wordt hij geacht variaties te kennen en verschillende accenten te kunnen leggen afhankelijk van de levensfase van de patiënt en zijn familie, culturele achtergrond en de setting waarin gewerkt wordt. Tevens heeft hij door een rollenspel kunnen oefenen met werken met gezinnen bij psychoses en kunnen ervaren hoe gezinsinterventies invloed hebben op de behandeling.