De crisiskaart in de forensische psychiatrie
achtergrond In 2000 ging het crisiskaartprogramma voor ambulante forensisch-psychiatrische patiënten van start. Het programma heeft als doel het voorkomen van terugval in psychiatrische problematiek en recidive. Wanneer een behandelaar van mening is dat een patiënt een verhoogd risico heeft op terugval in psychiatrische problematiek of recidive, agressief gedrag naar anderen of zichzelf, kan hij, in overleg met de patiënt, een crisiskaart aanvragen. De kaart bevat onder andere informatie over de diagnose en delictgeschiedenis. Met de crisiskaart kunnen patiënten die dreigen in een crisis te raken binnen 24 uur opgenomen worden voor maximaal 5 dagen. Vijf jaar na het invoeren van de crisiskaart is gestart met het onderzoeken van de effectiviteit.
doel Kennis opdoen over de ervaringen van patiënten met het crisiskaartprogramma en de effectiviteit daarvan.
methoden Onderzoek is gedaan naar (1) de kenmerken van de crisiskaartpatiënten, (2) de tevredenheid van de patiënten over de crisiskaart en (3) de verschillen in recidive binnen een jaar tussen de patiënten met een crisiskaart en een controlegroep.
resultaten De patiënten met een crisiskaart zijn grotendeels mannen (92%) met een gemiddelde leeftijd van 35,7 jaar (spreiding 18-66). Bijna alle patiënten (84%) pleegden voor het ingaan van de crisiskaart een gewelddadig delict. Bij 46 patiënten was er sprake van een hoofddiagnose op as I en bij 49 een hoofddiagnose op as II. Patiënten waren erg tevreden met het programma. De crisiskaart gaf hen een gevoel van veiligheid en men was erg positief over de mogelijkheid om binnen 24 uur opgenomen te worden. Vergeleken met een controlegroep recidiveerden ongeveer evenveel patiënten, maar patiënten met een crisiskaart pleegden significant minder ernstige delicten.
conclusie De patiënten zijn erg tevreden met de crisiskaart. Daarnaast leidt het programma tot een verlaging van ernstige recidivedelicten. Om deze redenen is besloten het crisiskaartprogramma, met enige veranderingen, voort te zetten.