Hartslagvariabiliteit bij personen met depressie en/of angst
achtergrond Depressie en angst zijn geassocieerd met een hogere hartslag en een lagere hartslagvariabiliteit. Resultaten tot nu toe zijn echter inconsistent en worden mogelijk vertekend door medicijngebruik.
doel Onderzoeken of patiënten met major depressive disorder (mdd) en/of een angststoornis, een hogere hartslag en lagere hartslagvariabiliteit hebben dan gezonde controlepersonen in een groot cohort, met voldoende power om de effecten van leefstijl en antidepressiva te bekijken.
methoden De standaarddeviatie van de R-R-intervallen (sdnn) en respiratoire sinusaritmie (rsa) werden gemeten bij 2802 personen (gemiddelde leeftijd 41,7 jaar, 66,5% vrouw) die participeerden in het nesda-onderzoek. Op basis van het op de dsm-iv gebaseerde cidi-interview (Composite International Diagnostic Interview) werd voor iedere participant de aan- of afwezigheid van een huidige mdd- of angststoornisdiagnose vastgesteld. Zeshonderdachttien participanten werden geclassificeerd als gezonde controlepersonen, 344 personen hadden een angststoornis, 605 patiënten hadden een mdd-diagnose en 1235 personen hadden zowel een angststoornis als een mdd-diagnose. resultaten Depressieve personen, onafhankelijk van een huidige diagnose of een diagnose in het verleden, hadden een lagere sdnn en rsa vergeleken met controlepersonen. Personen zonder depressie maar met een huidige angststoornis hadden een lagere sdnn en rsa. Ten slotte waren sdnn en rsa significant lager bij personen met zowel een mdd-diagnose als eenu angststoornis dan bij controlepersonen. Beide associaties bleven overeind na correctie voor demografie en leefstijlfactoren. Maar additionele correctie voor antidepressivagebruik verlaagde alle associaties tot niet-significant of net borderlinesignificant. Alle angstige en/of depressieve personen die een tricyclisch antidepressivum (tca), selectieve serotonineheropnameremmer (ssri) of ander antidepressivum gebruikten, hadden een significant lagere sdnn en rsa vergeleken met controlepersonen en alle patiënten die geen antidepressiva gebruikten.
conclusie Dit onderzoek laat zien dat zowel mdd als angst geassocieerd zijn met een significant lagere hartslagvariabiliteit, maar beide associaties lijken voornamelijk veroorzaakt te worden door de effecten van antidepressiva.