Suïcidepreventie door vroege signalering
achtergrond Bij ambulante crises is suïcide-ideatie een van de meest prevalente klachten. Onderzoek aan de hand van gegevens van Webraap in de regio Apeldoorn laat zien dat in ruim 90% van de meldingen sprake is van suïcideideatie.
doel Bij de crisisdienst van Apeldoorn is daarom een kortdurende behandeling ontworpen, gericht op vroege signalering, patiëntvoorlichting en omgang met gedachten op dit gebied.
methoden De behandeling wordt begeleid door uitkomstmetingen aan de hand van de Hamilton Depression Rating Scale (hdrs) en de Suicide Intent Scale (sis). Voorafgaand aan de behandeling worden beide vragenlijsten afgenomen. Na de behandeling wordt de hdrs herhaald en worden de mogelijke veranderingen in de intenties van de patiënt met behulp van de sis geïnventariseerd.
resultaten In de presentatie wordt ingegaan op de uitkomsten van de eerste 50 baseline- en follow-upmetingen.
conclusie Onderzoek aan de hand van Webraap bevestigde door de hulpverleners ervaren problematiek en leidde tot het ontwerpen van een behandelprogramma. Door een eenvoudige opzet met korte vragenlijsten die ook voor de patiënt een betekenis hebben, is getracht routine-outcomemetingen praktisch haalbaar op te zetten.