Voorspellers van risico op opname in de grote en de kleine stad
achtergrond De belangrijkste organisatorische taken van crisisdiensten in Nederland omvatten: triage, indamming van crisis en verwijzing (Gerson & Bassuk 1980). Een belangrijke en ingrijpende interventie die bij de crisisdienst gedaan wordt, is het regelen van een (gedwongen) opname. Beslissingen tot (gedwongen) opnamen worden bepaald door patiëntgebonden kenmerken, zoals de ernst van de pathologie of de mate van gevaar, maar ook door contextuele kenmerken, zoals de beschikbaarheid van bedden of het tijdstip van de beoordeling (Achilles e.a. 2006). Door het onderzoekcentrum O3 is een module ontworpen voor het elektronisch patiëntendossier waarmee de kans op opname kan worden voorspeld gebaseerd op de Rotterdamse populatie (Mulder e.a. 2005).
doel Dit onderzoek richt zich op het toetsen van deze voorspelling in de Apeldoornse populatie.
methoden Onderzocht wordt of er tussen de regio's verschillen zijn in de kans op opname. Eerst wordt onderzocht of er een verschil is in de kans op opname tussen de beide regio's. Aan de hand van een logistische regressieanalyse worden determinanten in verband gebracht met de uitkomst: kans op opname.
resultaten Eerste resultaten laten duidelijke populatieverschillen zien tussen de beide regio's.
conclusie In de presentatie worden de eerste bevindingen gepresenteerd en wordt ingegaan op de bruikbaarheid van het instrument voor de ambulante zorg in een regionale instelling.