Routine outcome in de geestelijke gezondheidszorg, divers of universeel
achtergrond Kwaliteit in de ggz wordt al decennialang vereenzelvigd met de kwaliteit van het behandelproces. De hkz en nias (Netherlands Institute for Advanced Study)-accreditatie, maar ook de beroepsvisitatie en de visitatie voor de A-opleiding zijn hiervan exponenten. Duidelijk is dat patiënten niet zo zeer voor een goed proces komen, maar voor een goede uitkomst daarvan. Daarnaast gebruiken psychiaters in het kader van hun onderzoek of op grond van persoonlijke belangstellingen meetinstrumenten om de aard en ernst van de psychiatrische problematiek vast te stellen en soms om het effect van een behandeling te evalueren. Opvallend is dat psychiaters over het algemeen slechts zijdelings of niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van de routineoutcomemeting in de ggz.
doel Behalve de instrumenten die een aantal ggz-instellingen ontwikkelen, heeft de financier ook expliciete ideeën over hoe dit zou moeten plaatsvinden. Het risico is de komende jaren dan ook groot dat er naar analogie van de dbc's een bureaucratische uitkomstmeting over het werk van de psychiater komt te liggen op een wijze die veel tijd en geld kost en niet brengt waar de psychiater zelf behoefte aan heeft.
methoden Om zich actief met de ontwikkeling daarvan te kunnen bemoeien, is het van belang eerst een overzicht te hebben over welke routine-outcomemethodieken er op dit moment in gebruik en ontwikkeling zijn, om vervolgens stil te kunnen staan bij de vraag in hoeverre de psychiater deze ontwikkeling nog naar zijn hand kan zetten. Daartoe zullen eerst die huidige ontwikkelingen op een rij worden gezet en kort worden gepresenteerd.
resultaten Daarna worden zeven presentaties gegeven die meer specifiek zijn voor een bepaalde doelgroep of bepaalde fase in het primaire proces.
conclusie Tot slot wordt stil gestaan bij de rol in de ontwikkeling van deze nieuwe praktijk, waarin routine outcome eerder regel dan uitzondering zal zijn. Hoe kan de psychiater die praktijk mee vorm geven?