De NOCDA-studie: risicofactoren voor een chronisch beloop van de obsessieve compulsieve stoornis
achtergrond De obsessieve compulsieve stoornis (ocs) of dwangstoornis is een invaliderende en veel voorkomende angststoornis; circa 2% van de Nederlandse bevolking krijgt op enig moment last van een dwangstoornis. De klachten leiden vaak tot ernstige beperkingen bij het aangaan en onderhouden van relaties met anderen en in het functioneren op de arbeidsmarkt. Bij ongeveer de helft van de patiënten heeft de stoornis een chronisch beloop, ondanks de ontwikkeling en implementatie van effectief bevonden behandelingen (Van Oppen e.a. 2005). Dit betekent dat meer dan 150.000 Nederlanders langdurig ernstige hinder blijft ondervinden van hun dwangklachten. Tot nu toe is er nog weinig bekend over de oorzaken van het uitblijven van herstel bij deze groep.
doel Het vaststellen van klinische, psychosociale en biologische determinanten van een chronisch beloop van de obsessieve compulsieve stoornis.
methoden De nocda(Nederlandse -Associatie)-studie is wereldwijd een van de eerste initiatieven waarin een groot aantal (n = 300- 400) volwassen patiënten met ocs gedurende acht jaar gevolgd wordt in een prospectieve opzet, om zo de biologische, psychologische en sociale determinanten van beloop (gunstig en ongunstig) vast te kunnen stellen. Het merendeel van de deelnemers wordt conform de landelijke multidisciplinaire richtlijnen behandeld bij een van de deelnemende ggz-instellingen en gegevens over de ontvangen behandeling(en) en ander gebruik van gezondheidsvoorzieningen worden tijdens het project zorgvuldig bijgehouden.
resultaten Op dit moment zijn bijna 300 deelnemers geïncludeerd. Tijdens het Voorjaarscongres worden de eerste data van de basismetingen, waaronder de specifieke symptoomdimensies van ocs, ernst van de klachten, comorbiditeitspatronen en gegevens over sociale steun gepresenteerd. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan het nocda-consortium, de landelijke samenwerking van negen instellingen waarbinnen het bovengenoemde belooponderzoek en de hierna binnen het symposium gepresenteerde deelprojecten mogelijk worden gemaakt.
conclusie De eerste gegevens uit het onderzoek zullen kritisch besproken worden.