Magnetische modulatie van emotieregulatie bij OCD
achtergrond Het onderzoeksproject dat zal worden besproken heeft tot doel inzicht te krijgen in het neuronaal substraat van gestoorde emotieregulatie bij de obsessieve compulsieve stoornis (ocd), met specifiek de interactie tussen het dorsale frontostriatale circuit en het limbische circuit, en de beïnvloedbaarheid van deze interactie door middel van transcraniële magnetische stimulatie (tms).
doel Beeldvormend hersenonderzoek heeft al veel informatie opgeleverd over de betrokkenheid van de verschillende hersencircuits bij het ontstaan en onderhouden van dwanggedachten, dwanghandelingen en de aan de stoornis verwante cognitieve en emotionele disfuncties. Simpel samengevat bestaat er een dysbalans tussen het hyperactieve limbische en ventrale frontostriatale circuit enerzijds (van belang bij emotionele en motivationele processen) en het dorsale frontostriatale systeem anderzijds (van belang bij cognitieve processen). De hypothese bestaat dat er een wederzijdse interactie is tussen de circuits en dat verminderd functioneren van het dorsale frontostriatale systeem onderliggend en/of bijdragend is aan de abnormale emotionele respons vanuit het limbische en ventrale frontostriatale circuit. Herstel van deze functie, bijvoorbeeld door middel van tms op de dorsolaterale prefrontale cortex, zou top-downcontrole op de emotionele respons kunnen herstellen.
methoden Om dit te onderzoeken is gestart met een innovatief beeldvormend onderzoek, waarbij verschillende hersenscantechnieken (magneto-encefalografie (meg), magnetic reso- nance imaging (mri) en transcranial magnetic stimulation (tms)) worden gecombineerd bij een grote groep gezonde controlepersonen, patiënten met ocd en hun eerstegraads familieleden. Veertig patiënten met ocd krijgen een eenmalige hoogfrequente tms-behandeling (versus placebo), welke een stimulerend effect heeft op het dorsale frontostriatale systeem. Gezonde controlepersonen zullen daarentegen juist laagfrequente (remmende) tms-behandeling krijgen. Het effect van de tms-behandeling, die direct voorafgaat aan de mri-scansessie, wordt gemeten met behulp van een emotieregulatietaak in de mri. Dit is een taak waarbij proefpersonen worden geconfronteerd met voor ocd relevante emotionele informatie, en waarbij conform de elementen van de cognitievegedragstherapie condities van exposure met responspreventie (limbische respons) worden vergelijken met cognitieve heretikettering (topdowncontrole).
resultaten Resultaten van het pilotonderzoek zullen worden gepresenteerd.
conclusie Resultaten van het pilotonderzoek zullen kritisch worden besproken.