Evaluatieonderzoek 'de Gelderse Roos separeervrij': onderzoek naar veranderingen in attitude en beoordeling van professionals uit de klinische praktijk
achtergrond Binnen diverse (zorg) sectoren is het inmiddels gebruikelijk om kwaliteitsverbeteringen gestalte te geven door ontwikkeling van zogenoemde best practices (Abma 2005; Donat 2007). Zo ook binnen de Gelderse Roos. Na het succesvol inzetten van het vierjarig project 'de Gelderse Roos separeervrij' is het aantal separaties sterk gereduceerd in de klinische praktijk. In een deelstudie wordt onderzocht of er eveneens sprake is van een duurzame verandering van professionals, de zogenaamde deep change. Hierin staan de attitude en de beoordeling van professionals omtrent separeren centraal. De voormeting van de attitude is in 2004 gehouden door middel van een gevalideerde vragenlijst (Doeselaar 2008). De beoordeling van professionals is gemeten door middel van ontwikkelde vignetten. Dit zijn casussen die verschillen in een of meer (wetenschappelijke) factoren gebaseerd op de rand-ucla-methode. Dit is een methode waarin wetenschappelijke kennis met de praktijk wordt verenigd. Professionals krijgen de mogelijkheid om per casus de mate van noodzakelijkheid en de mate van geschiktheid weer te geven op een 9-punts likertschaal.
doel Het komen tot voorspellende factoren die de bestendiging van de reductie kunnen waarborgen.
methoden Een pre-postdesignvoormeting, bestaande uit een attitudevragenlijst en een vignettenonderzoek, is gehouden in 2004 voorafgaand aan het project 'de Gelderse Roos separeervrij'. Nameting: replicatie van voorgaand onderzoek uitgevoerd na het project in 2008. resultaten In de presentatie zullen de eerste resultaten betreffende de attitudeverandering en de verandering in de beoordeling van professionals worden gepresenteerd.
conclusie Door het pre-postdesign is een goede vergelijking vóór en na de invoering van intensive-care units en de daarbij behorende cultuuromslag mogelijk.