Wetenschappelijke evaluatie van F-ACT en betekenissen voor de praktijk
achtergrond De Functie Assertive Community Treatment (f-act) wordt gepropageerd vanwege veelbelovende resultaten. Vergelijkende effectiviteitsonderzoeken hebben echter meestal een relatief korte duur en de uitkomstmaat is vrijwel altijd de mate van zorgconsumptie. De resultaten van enkele onderzoeken naar implementatie van f-act in Maastricht worden besproken met betrekking tot effecten op remissie en zorgconsumptie. f-act heeft een mix aan patiëntenpopulaties, waarbij de zorg varieert van laagintensief ambulant tot zeer intensief klinisch. Dit mogelijk vervuilende effect van f-act wordt vergeleken met een standaardzorgaanbod.
doel Onderzoek naar de effecten van fact op remissie en zorgconsumptie in de regio Maastricht. methoden f-act werd begin 2002 in Maastricht en omstreken geïntroduceerd (populatie 250.000). De Zorgmonitor wordt gebruikt als routinematige effectmeting van de zorg in deze regio. Met de data van de Zorgmonitor werd het gedeelte van patiënten in remissie vergeleken in twee elkaar niet overlappende patiëntencohorten die elk vier jaar werden gevolgd, namelijk de perioden 1998-2001 en 2002-2005. In de regio Heerlen is ook de Zorgmonitor in gebruik. Daar is men recent gestart met f-act. Deze regio wordt hier gebruikt als vergelijkende regio waar standaardzorg wordt verleend.
resultaten De proportie patiënten die de transitie maakten naar remissie nam toe van 19% in de periode vóór de introductie van f-act naar 31% in de periode na introductie (oddsratio (or) 2,21; 95%-betrouwbaarheidsinterval (bi) 1,03- 4,78), maar na controle voor confounders was het verschil niet meer significant. In vergelijking met standaardzorg is de kans om met f-act in remissie te komen 8,5 keer groter (or 8,52; 95%-bi 2,40 - 29,80)
conclusie f-act in de dagelijkse praktijk kan samengaan met een afname in de ernst van de psychopathologie, omdat mogelijk bij fact het zorgaanbod minder gefragmenteerd is.