De eerste loodjes … Implementatie van routine outcome monitoring
achtergrond De doelen van routine outcome monitoring (rom) zijn omvangrijk. De met rom verzamelde gegevens moeten bruikbaar zijn voor de patiëntenzorg, voor het management, voor benchmarking en voor wetenschappelijk onderzoek. Curium-lumc en vele andere instellingen hebben het initiatief genomen om een rom-methodiek te implementeren, specifiek gericht op de kenmerken van de kinder- en jeugdpsychiatrie. Gezien de ruime interesse bij andere instellingen werd op landelijk niveau een consortium opgericht, het Routine Outcome Monitoring Consortium Kinder- en Adolescenten Psychiatrie (romckap). Gezien de omvang van dit project wordt een fasegewijze invoering gepland.
doel Het rapporteren over bevindingen van een pilotonderzoek omtrent de invoering van rom op een afdeling van Curium-lumc. Het uitgangspunt was niet het vergaren van data, maar het in kaart brengen van essentiële condities van de logistiek.
methoden Voor het uitvoeren van de pilot is een keuze gemaakt voor het eetstoornissenteam van Curium-lumc. Dit team heeft een afgebakende patiëntengroep, binnen een coherente (klinisch-poliklinische) zorglijn. Als eerste werd de werkwijze van het team gedetailleerd omschreven, aan de hand waarvan een selectie is gemaakt voor structurele (her)metingen. Een specifiek databaseprogramma is uitgetest om de benodigdheden voor automatisering van rom binnen een organisatie te verkennen.
resultaten Diverse aandachtspunten zijn uit de pilot naar voren gekomen. Een goede database-interface is van belang voor elektronische communicatie met de patiënt. Voor een breed draagvlak binnen de organisatie zijn aansluiting bij de praktijk, ondersteuning op de werkvloer voor gebruik van software en terugkoppeling essentieel.
conclusie De uitkomsten van de pilot worden gebruikt voor het opstellen van een plan van eisen ter verdere ondersteuning voor romckap. Een plan van eisen maakt concreet hoe een instelling zich moet voorbereiden op rom.