Indicatiestelling voor de kinderpsychiatrie vanuit de huisartsenpraktijk; een praktische oplossing
achtergrond Gestructureerde en meetbare gegevens worden in de eerste lijn nauwelijks aangewend om psychische en sociale problemen bij kinderen te onderkennen. De indicatiestellingen vanuit Bureau Jeugdzorg (bjz) blijken in veel regio's niet te werken; veel huisartsen hebben onvoldoende ervaring om deze rol op te pakken. Curium-lumc is samen met een aantal huisartsenpraktijken een onderzoek gestart naar de effecten op de kwantiteit en kwaliteit van de doorverwijzingen naar de kinderpsychiatrie door het gestructureerd inzetten van web-based meetinstumenten in de huisartsenpraktijk.
doel De besluitvorming van de huisartsen bij psychische en sociale problemen bij kinderen te ondersteunen en een gestructureerde logistiek voor dit doel te implementeren.
methoden Op basis van een viertal screenende vragen kan de huisarts web-based meetinstrumenten zoals de Somatoform Dissociation Questionnaire (sdq) en Development and Well- Being Assessment (dawba) inzetten waarmee meerdere informanten gegevens over een betreffend kind kunnen invoeren. Deze data worden op Curium- lumc beoordeeld en door middel van rapportage aan de huisarts teruggekoppeld. De huisarts maakt een eindbeoordeling waarin naast een werkdiagnose, vervolgstappen in verwijzing en behandeling worden geformuleerd. Het gehele proces wordt logistiek ondersteund door een ggzpraktijkondersteuner huisartsenzorg (poh-ggz). Het programma is bestemd voor kinderen van 5 tot 17 jaar.
resultaten De eerste ervaringen met deze nieuwe logistiek zullen tijdens de sessie worden besproken.
conclusie De uitkomsten van het onderzoek zullen in de toekomst bijdragen aan het opzetten van een logistiek in de huisartsenpraktijk voor gebruik van de dawba en verbetering van de ketenzorg bij kinderpsychiatrische problemen.