Het optimaliseren van ect-technieken; effecten van brief- en ultrabriefpulse op de effectiviteit bij ect bij depressie
achtergrond Bij ect-behandeling is het optreden van cognitieve bijwerkingen, waaronder retrograde amnesie, een belangrijk fenomeen. Dit belemmert de toepassing van deze meest effectieve behandelvorm van depressie. Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van ect en de cognitieve bijwerkingen als gevolg van ect tot op zekere hoogte te beïnvloeden zijn. De meest effectieve vormen van ect zoals de bilaterale elektrodeplaatsing, lijken echter ook de meeste cognitieve problemen te geven.
doel In deze studie vergelijken we briefpulse- stimuli (1 msec) en ultrabriefpulse-stimuli (0,3 msec) wat betreft het antidepressief effect. De onderzoekshypothese is dat behandeling met ultrabriefpulse- stimulatie even effectief zal zijn als de briefpulse-stimulatie.
methoden In deze prospectieve gerandomiseerde enkelgeblindeerde studie vergelijken we deze twee methoden wat betreft het antidepressief effect met Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (madrs)/ Hamilton Rating Scale for Depression (hrsd)/Clinical Global Impression Scale (cgi) en visueel-analoge schaal (vas). De meetinstrumenten worden voorafgaand aan de behandeling, wekelijks gedurende de behandeling, na afsluiting, drie en zes maanden na de indexbehandeling afgenomen.
resultaten Ruim 45 patiënten voldeden aan de inclusiecriteria, ongeveer 40 patiënten participeerden.
conclusie De eerste resultaten zullen worden besproken aan de hand van de literatuur.