De rol van de psychiater binnen het FACT-team
achtergrond Eind 2002 zijn in ggz- Noord-Holland-Noord de eerste vier fact-teams van Nederland van start gegaan. In de afgelopen zes jaar heeft het fact zich ontwikkeld tot een organisatiemodel en een werkwijze die op meerdere plaatsen in Nederland is overgenomen.
doel Een overzicht geven van wat de rollen van de psychiater in een fact-team (kunnen) zijn. Beschrijven hoe deze rol een nieuwe invulling is van de traditie van de sociale psychiatrie. Vaststellen wat de overeenkomsten en verschillen zijn met de psycholoog en hoe de psychiater zich verhoudt tot de andere disciplines.
methoden Vastleggen wat de werkwijze en competenties zijn van fact-wijkteampsychiaters bij ggz Noord-Holland-Noord.
resultaten De fact-psychiater zet zich samen met het multidisciplinaire team in voor de behandeling van patiƫnten met ernstige psychiatrische aandoeningen. De psychiater is de playing captain van het fact-team en met de psycholoog de academische spil. Hij is verantwoordelijk voor routine outcome monitoring, diagnostiek, behandeling, crisisinterventie en herstel. Doel van de behandeling is remissie en maatschappelijk herstel.
conclusie Behandeling heeft weer een prominentie plaats gekregen voor de doelgroep van patiƫnten met ernstige psychiatrische aandoeningen. De psychiater in een fact-team kan hier bij uitstek invulling aan geven. Werken in een fact-team vraagt van de psychiater de flexibiliteit om verschillende rollen in te nemen en ook zo nodig over de grenzen van het eigen werkgebeid te treden. Daarnaast vraagt het een assertieve, laagdrempelige werkstijl.