Gezinstherapie bij jeugdige delinquenten van diverse Gezinstherapie bij jeugdige delinquenten van diverse houding ten opzichte van de therapie
achtergrond Binnen de forensische afdeling van de Bascule worden jeugdige delinquenten behandeld, onder wie veel jongeren van allochtone afkomst. Door middel van gezinstherapie (fft) proberen wij de problemen van deze adolescenten en hun gezinnen te behandelen en delictrecidive te verminderen. doel Een van de subdoelen van dit onderzoek is na te gaan of de therapie uitvoerbaar en effectief is onder cliënten van diverse culturele achtergronden. Het eerste doel is om het verschil tussen de culturen in problematiek (psychische klachten, crimineel gedrag maar ook gezinsproblematiek) en het rapporteren hierover te onderzoeken. Ten tweede wordt gekeken in welke mate het lukt om de allochtone cliënten te motiveren voor therapie en hen vast te houden. Ten derde worden uitkomsten van de therapie bij allochtone cliënten onderzocht.
methoden Sinds een aantal jaren worden vragenlijsten afgenomen bij alle cliënten die behandeld worden vóór en na afloop van de behandeling. Tevens wordt allerlei informatie over de cliënten die behandeld worden geregistreerd die van invloed zou kunnen zijn op de behandeling en het effect daarvan, zoals etniciteit. Ten slotte wordt het verloop van de therapie gevolgd.
resultaten Van de behandelde populatie in de afgelopen jaren was 70% van allochtone afkomst. We slaagden erin om 70-80% van de gezinnen vast te houden in behandeling, waar in eerdere onderzoeken over uitval van soms 40-60% werd gerapporteerd. De problematiek die gerapporteerd werd bij aanvang van de behandeling lijkt divers en soms gerelateerd te zijn aan de culturele achtergrond. Een van de uitkomsten van de behandeling is de vermindering van gewelddadige delicten ten opzichte van een controlegroep die geen behandeling onderging.
conclusie De gezinsgerichte aanpak biedt de meeste kansen om grip te krijgen op deze delinquente jongeren. Vooral bij allochtone gezinnen (bijvoorbeeld Marokkaanse) lijkt deze insteek goed aan te sluiten bij hun behoefte problemen in gezinsverband te benaderen.