Diversiteit en ketenzorg in een multiculturele omgeving: het ACT-jongvolwassenenteam in Amsterdam Nieuw-West
achtergrond Onderzoek (2006-2007) naar 110 jongeren in Amsterdam Nieuw-West tussen 16 en 30 jaar in reguliere behandeling voor een psychotische stoornis leerde dat ambulante behandeling moeizaam verliep en er vaak sprake was van uitval en lage contactfrequentie. Met name bij de jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond waren de onvervulde zorgbehoeftes het grootst. Om deze jongeren in Amsterdam Nieuw- West beter te bereiken is een Assertive ommunitiy Treatment(act)-team opgericht. Specifiek uitgangspunt was vertrouwen te winnen en een behandelrelatie op te bouwen. Dit is te bereiken door de culturele achtergrond van de medewerkers overeen te laten komen met die van de jongeren, de familie centraal te stellen, ervaringsdeskundigen in te zetten, te beschikken over een trainingshuis met training op gebied van vaardigheden die de zelfstandigheid vergroten en door werk en opleiding te bieden.
doel Nagaan of het oprichten van een jongvolwassenen act-team met bijzondere aandacht voor bovenstaande factoren leidt tot een grotere motivatie en tevredenheid ten aanzien van hun behandeling bij de jongeren en hun familie. Welke doelen worden daarbij bereikt?
methoden Medewerkers met Marokkaanse, Turkse en Surinaamse achtergrond zijn via onconventionele wijze geworven (buurtblaadjes, mond op mond). Het team heeft zowel een act-training als een multiculturele training gehad. Actief samenwerken zowel intern als extern is het devies.
resultaten Dit team begeleidde 75 jongeren, van wie ongeveer 80% allochtonen. Er zijn twee trainingshuizen opgericht, waar zeven jongeren wonen. Gezinsbegeleiding wordt standaard aangeboden met respect voor andere cultureel bepaalde verklaringsmodellen over ziekte. Samen met Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (uwv) en Dienst Werk en Inkomen (dwi) worden trajecten voorbereid. Tijdens het Voorjaarscongres zullen de eerste resultaten gepresenteerd worden.
conclusie Samenwerking, bundeling van expertise en diversiteit zijn de hoofdingrediënten van dit project. Het focussen op aansluiting bij de hulpvraag van de jongere, dus niet alleen de ziekte maar ook de culturele achtergrond en het perspectief van een toekomst volop mogelijkheden, draagt bij aan de commitment. Samenwerking met zo veel nieuwe partners (zowel intern als extern) vergroot de expertise en maakt het werk spannend.