Verstandelijke beperking en delictgedrag
achtergrond Zijn de zorg en kennisontwikkeling rondom licht verstandelijk gehandicapten of beperkten in de reguliere ggz een onderontwikkeld gebied, in de forensische psychiatrie geldt dit des te meer. Omdat steeds duidelijker wordt dat het een dadergroep is met hoge recidivecijfers en ernstig delictgedrag, is kennisontwikkeling gewenst.
doel In deze presentatie zal een overzicht gegeven worden van de complexe problematiek en het delictgedrag van de verstandelijk beperkte dader in de forensische psychiatrie. Leerdoel is kennisvermeerdering.
methoden Bespreken van een aantal publicaties en een overzicht te geven van de verschillende vormen van delictgedragingen binnen deze groep. Daarnaast wordt stilgestaan bij recente publicaties over seksueel delinquenten met een verstandelijke beperking. Tevens zal gesproken worden over onderzoek en het huidige behandelaanbod bij een forensische polikliniek.
resultaten Er is een oververtegenwoordiging van licht verstandelijk gehandicapten binnen de forensische instellingen. Met name naar plegers van seksuele delicten is onderzoek gedaan.
conclusie Geconcludeerd wordt dat het van belang is oog te hebben voor, en kennis van deze speciale dadergroep. Het is belangrijk om het behandelaanbod af te stemmen op hun beperkingen.